Cientificat Reportatge Dones Entrevista Societat
REVISTA CIENTIFICAT
 800px-milky_way_ir_spitzer

 

NÚMERO 1         SETEMBRE 2009      

 

 

 

 

 

ENTREVISTA A ANTONI MESTRES

 

“Si a les classes de ciència s’hi posés una mica d’espectacle, una mica d’emoció i una mica de joc, crec que motivarien molt més”

 

Començà a conèixer-se com a home del temps, i poc després com a presentador televisiu en el programa de divulgació científica de Televisió de Catalunya, quèquicom.  També president i impulsor de l’ACAM (Associació Catalana de Meteorologia), ens explica com veu i considera la ciència dins de la nostra societat. 

 

 

 

-Amb el programa quèquicom ens explicaves la ciència de manera entenedora. La ciència és un món desconegut per la majoria de persones?

 

Saber que som i el que ens envolta forma part del ser humà. Al llarg del temps la humanitat ha utilitzat dos camins per aconseguir aquest objectiu. El més antic es el de la religió i el més recent el de la ciència, es a dir, preguntar-se el perquè de les coses i obtenir respostes raonades per poder anar avançant sobre la base de fets comprovables i demostrables.

 

Saber el perquè de les coses demana una mica d'esforç i no tothom esta disposat a fer-ho o no tothom te facilitats per aconseguir-ho. Mentre la societat valori molt més el posseir bens i el consum material que no pas adquirir coneixements la ciència continuarà essent desconegut per la majoria.

 

 

-Com creus que s'ha d'ensenyar la ciència per a què motivi els joves estudiants?

 

Si a les classes de ciència s'hi poses una mica d'espectacle, una mica d'emoció i una mica de joc, crec que motivarien molt més.

 

-Ets periodista, meteoròleg i físic de l'aire, has conegut i has explicat gran quantitat de coneixements. Quins creus que hauria de saber qualsevol persona com a enriquiment personal i saviesa?

 

Com que el coneixement no ocupa espai, com més coses sapiguem molt millor. És millor saber poc però be de moltes coses que no saber molt d'una sola cosa i res de les demés.

 

 

-Si tinguéssim aquests coneixements, valoraríem la vida d'una altre manera?

 

Si coneixem millor les coses que ens envolten les valorem millor i això ens faria ser més bones persones.

 

 

-Havent treballat com a "home del temps", la teva experiència ens pot dir si

la meteorologia està prou valorada per la societat?

 

Les previsions han millorat notablement en els darrers 20 anys de manera que en aquest sentit la meteorologia majoritàriament es ben valorat per la societat. De totes maneres la gent associa més la meteorologia amb "l'home del temps" dels mitjans de comunicació que no pas amb els científics que any rera anys intenten millorar els models numèrics per mitjà dels quals la previsió cada cop es més ajustada.

 

-El descobriment de noves fonts d'energia ha generat noves etapes en el desenvolupament de la humanitat. Penses que el descobriment de l'energia atòmica va transcendir i transcendirà en la història de la humanitat de manera crucial?

 

La gran quantitat d'energia que desprès la fissió nuclear ha estat utilitzada, en primer lloc com a poderosa arma de guerra i en segon lloc per a produir electricitat. Aquestes dues coses han marcat un abans i un desprès en la historia de la humanitat. Quant es controli la fusió nuclear el canvi encara serà més gran.

 

-Si no existís l'energia atòmica, hauríem desenvolupat altres energies menys contaminants per abastir la gran demanda energètica que hi ha?

 

L'home es un dels éssers vius que s'adapta millor a tota mena d'entorns. El mon occidental ha creat unes condicions de vida de gran consum energètic i la producció d'energia elèctrica a través de la fissió nuclear encara ha afavorit més aquest estil de vida. Quant s'esgotin els recursos de material per a la fissió i també els combustibles fòssils ens haurem d'adaptar a la nova situació i això implicarà més esforços en poder controlar la fusió nuclear i en totes les energies alternatives.

 

-Tu vius en una casa que s'autoabasteix d'aigua i que utilitza l'energia solar. Es factible per a tothom utilitzar aquests recursos i no els habituals? Creus que arribarem a un canvi de mentalitat en aquest aspecte?

 

Tècnicament i econòmicament actualment molta gent pot adquirir l'aigua per al consum propi i també bona part de l'energia. Només cal que s'ho proposi. Si a més a més això es generalitzes els costos serien inferiors als actuals. De totes maneres cal tenir present que no tant sols es una qüestió d'instal·lació sinó sobretot de manteniment i em sembla que en això ja no hi ha tanta gent disposada a "tenir cura" de la seva casa.

 

 

 

 

 

 

Visió del xoc de protons en el LHC

 

 

Cientificat  Reportatge  Dones    Societat

Derechos de autor 2009 REVISTA CIENTIFICAT